Kézdiszék Bálványosfürdő Büdös-barlang

Büdös-barlang

Kézdiszék Bálványosfürdő Băile Balvanyos, Jud. Covasna

Bálványosfürdő a Torja-patak völgyfőjében fekvő, erdőkkel övezett üdülőtelep, híres gyógyfürdőhely, az ásványvizek és a természetes gázkigőzölgések paradicsoma.

A Bálványosi hágon, a Büdös hegy déli oldalában 1052 m magasságban található a Büdös-barlang. A 14 m hosszú üreg nem természetes módon jött létre, hanem egy régi kénbánya felhagyott tárnája.

A barlang büdös kénhidrogén szagot áraszt, amely a széljárás kedve szerint erősebben vagy gyengébben érezhető. Innen ered a büdös neve is. Használatával óvatosan kell bánni, a kicsapódott terméskén szintje jelzi, hogy meddig lehet a gázba süllyedni.

A gázok között található széndioxid miatt többnapos kúrákat tartanak, mely a különböző keringési és vérnyomásproblémák, mozgásszervi betegségek gyógyulását segítik elő. A barlangkúrák jótékony hatással vannak még különböző bőrbetegségekre és a perifériás idegrendszer zavaraira, valamint ekcémák és allergiás tünetek leküzdésére is. A mofetta mérgező gázainak belégzése ellenben nagyon veszélyes lehet, a barlangban jelölt csík alá hajolva a gáz belégzése néhány perc alatt beálló halált is okozhat.

A barlang Európa legnagyobb kénhidrogénes mofettája, ahonnan naponta mintegy 6000 m3, majdnem tiszta széndioxid gáz illan el a környék levegőjében. Ezzel megelőzi Nyugat-Európa hasonló hírességét, a nápolyi Kutya-barlangot.

Az innen kiömlő gázzal működött a századforduló éveiben az első magyar szénsavsűrítő gyár.

Mofetták Természeti látványosságok