Kézdiszék Bálványosfürdő Csiszár Fürdő

Csiszár Fürdő

Kézdiszék Bálványosfürdő Balvanyos, partea Csiszár oldal

A fürdő Erdélyben, Kovászna megyében, Bálványosfürdőn található.

Ellátva, meleg vizes dézsákkal, szaunákkal, nedves és száraz mofettákkal, villanypásztorral körbevéve a vendégek biztonsága érdekében.

A hegyen fekvő Csiszár Fürdőhöz egy erdei gyalogösvényen lehet eljutni. A csodálatos erdei természeten átvezető ösvény mentén, számos iható borvízforrás sorakozik. Padok, pallók és lépcsők könnyítik meg a 10-15 perces sétát, fel a fürdőkhöz. A fürdők 8 medencéjének mindegyikébe különböző és egyéni ásványi összetételű borvíz található. Információs táblák jelölik minden egyes medence és forrás történetét és gyógyhatását.

A Csiszár Fürdő Kézdivásárhely és környéke legkedveltebb kirándulóhelye volt az utolsó 100 évben. 1895-ben építette Csiszár Dénes szeszgyáros a "Feredőt" a Bálványos alatt, a torjai erdőrészen.

"Bálványos" Háromszék egyik legjellegzetesebb turisztikai célpontja. A Bálványosi vár, a világon egyedi Büdös Barlang, a vulkanikus Szent Anna tó, és több mint 50 borvízforrás vonzotta már több mint száz évvel ezelőtt is ide a látogatókat. Akkor épült itt a Csiszár Fürdő is, amely 16 gyógy-forrást foglal magába. Ezek közül 8 fürdőmedencébe van foglalva, további 2 ivó-kúrára használható és egy forrás táplálja a ráépült gyógy-gázfürdőt, a nagy "Mofettát". Van még egy kisebb mofetta is, a „Férfierő-Mofetta”. Sokan kedvelik a „Szemvizet” is. Négy medence olyan nagyméretű, hogy úszásra is alkalmas.

A Csiszárfürdő alapítása utáni második aranykorát 1960-tól 1990-ig élte meg. A hideg medencék alá melegített kádas kezelőközpont, hotel és vendéglő épült. 1990-ben az állami gyógy-központ bezárt. 2012-ben a fürdő visszakerült az egykori fürdőépítő Csiszár Dénes unokái tulajdonába, akik a közösség erejével, fürdőújító kalákát szervezve, a medencéket felújították az épületeket megvásárolták és az újra nagyszámú látogatók számára használatra bocsátják a forrásokat. Nagy szerepet játszott a magyar állam anyagi támogatása a kalákák megszervezése, a felújító munkálatok lebonyolítása érdekében.

Népi fürdők Borvíz források Mofetták
Elérhetőség:
Tel: 004 074 717 5857
facebook.com/csiszarfurdo
www.csiszarfurdo.eu
info@csiszarfurdo.eu