Kézdiszék Kézdivásárhely Farkas Gábor - Mézeskalácsos

Farkas Gábor - Mézeskalácsos

Kézdiszék Kézdivásárhely Strada Garii nr. 57, Targu-Secuiesc, Jud. Covasna

Kézdivásárhelyen a mézeskalácsosságnak nem volt külön céhe, mert háziiparként űzték a mesterséget.

A hagyományos barna (székely) pogácsa, melyet Kézdivásárhelyinek is neveztek, rozslisztből, mezből készült és ízesítéséhez ánizst használtak. A barna pogácsa itteni előalítása a 70-es évek végén megszűnt.

A városban a 20. század elején telepedett le Hahn Jakab, Temesvári sváb származású mézeskalácsos mester, aki meghonosította a búzalisztből, cukorszörppel, mézzel, ánizzsal ízesített, cukormázzal, tükörrel, sztaniolpapírral, képekkel, verses szövegekkel, díszített cifra pogácsát.

A mesterséget tőle többen is eltanulták köztük idős Kósa Sándor, akinek családja hat évtizeden át, 2003-ig látta el a környéket mézeskaláccsal és vásári cukorkával. Miután a család felhagyott a mézeskalács készítéssel a mesterséget Farkas Gábor helyi cukrász és családja folytatja.

A hagyományos alapanyagok használatával a régi formavilág megőrzésével a mai kórnak is megfelelve, elismerésre tett szert a szakmában és a vásárokban. Termékeik nemcsak Székelyföldön, hanem szerte a világban is keresettek.

Helyi termelő Népi mesterségek
Elérhetőség:
0723481759
kezdipogi@yahoo.com
www.mezeskalacs.ro