Sepsiszék Sepsiszentgyörgy Székelyföldi Vadászati Múzeum

Székelyföldi Vadászati Múzeum

Sepsiszék Sepsiszentgyörgy Piața Libertății, nr. 7, Sfântu Gheorghe, Jud. Covasna

A Székelyföldi Vadászati Kiállításnak, a 2013-ban felújított, Sepsiszentgyörgy egyik legszebb műemléképületének tartott Bene-ház ad otthont, amely XX. század első negyedében, 1914-ben épült.

A kiállítást a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC International Council for Game and Wildlife Conservation) védett intézménnyé minősítette, biztosítva a székelyföldi vadgazdálkodás és vadászkultúra teljes körű nemzetközi elismerését.

A kiállítás anyagának jelentős részét Sárkány Árpád adományozta, amely idős Sárkány Árpád hagyatékából, illetve Sárkány Árpád magángyűjteményéből származik. Ezenkívül székelyföldi vadászok adományoztak és állítottak ki trófeákat, valamint vadászati tárgyakat.

A Székelyföldi Vadászati Kiállítás a térség vadászattal kapcsolatos hagyományait hivatott szolgálni, ismertetve életterünk, a Kárpát-kanyar gazdag állatvilágát. Emléket állít a Székelyföldön élő vadászoknak. A közel 300 trófeán és a több száz vadászattal kapcsolatos tárgyon keresztül mutatja be a térség faj- és vadgazdagságát, valamint az itteni vadászati kultúrát. Ez mellett a sok régi fénykép személyiségek és a régmúlt vadászatok emlékeit idézik fel.

Mindez igényesen, a mai elvárásoknak megfelelően, korszerű technológia használata mellett történik. A gyűjtemény bemutatása tematikusan tagolt.

Kárpát-kanyar dioráma, szemlélteti a vadászható vadfajokat teljes életnagyságban az élőhely bemutatásával. A kiállítás falain helyet kapott számos jelentős trófea, amelyek különböző világkiállításokon szerepeltek, és amelyek világranglisták előkelő helyeit foglalják el.

Az Afrika teremben több mint 30 fajjal ismerkedhet meg a látogató a fekete kontinensről, itt is fellelhető dioráma mely szavannák élővilágát tárja elénk életnagyságban.

A világon egyedülálló az életnagyságúra megformázott medvebarlang, ahol egy medve éppen a téli álomra készül. A barlang előcsarnokában ezen vadfaj viselkedésével, illetve az ásatásokból előkerült barlangi medve csontokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Szórakozási lehetőségre is alkalom nyílik a virtuális vadászat használata kapcsán, gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A múzeum alapítója Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, működtetője a Vadon Egyesület. A kiállítás a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum segítségével, Tóth Csaba igazgató szakmai irányításával készült el. Az archív dokumentumok másolatai a Sepsiszentgyörgyi Állami Levéltárból származnak.

Múzeumok, Kiállítások
Elérhetőség:
+40 0720 000 707

vadon@vadon.ro

vadon.ro