Kézdiszék Futásfalva Szent András római katolikus templom

Szent András római katolikus templom

Kézdiszék Futásfalva Alungeni 80., jud. Covasna

Mai római katolikus temploma 1851 és 1856 között épült Szent András tiszteletére. Itt található a csíksomlyói Istenanya szobrának 1750-ben, fából készült másolata, amelyről feltételezik, hogy a szabadságharc idején Esztelnekről menekítették ide. A restaurált műnél, Sarlós Boldogasszony napján fogadalmi nagybúcsút tartanak.

Futásfalva 2002. január 1-je óta az egyháztól hivatalosan is elismert zarándokhely: Dr. Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke kegyhellyé nyilvánította. A kinevezés dátuma: 2001. december 27.

Futásfalván a zarándokokat mindig szívesen fogadja a Szép Szűz Mária, a Szentséges Szűz Mária, ahogyan Őt szép népénekeiben megszólítják a székelyek. A templomban őrzik a Csíksomlyói Istenanya szobrának 1750-ben, fából készült hasonmását, amelyet a szabadságharc idején Esztelnekről menekítették ide. A szobor egy katona alkotása. A falu legrégebbi háza 2010-ben volt 300 éves. Innen származott Makó György, Háromszék főkapitánya, aki előbb Mihály vajda, majd Székely Mózes zsoldjába állt. A falu búcsúnapja Szent András napjára, november 30-ára esik.

Templomok
Elérhetőség:
0267-367081
T. Tifán Lajos, lelkész